Ρ. Αικατερινάρη: Η σημασία των Διοικητικών Συμβουλίων και της χρηστής διακυβέρνησης
“Άρθρο της Ράνιας Αικατερινάρη*, με αφορμή τον νέο νόμο 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.”
Όλες οι μεγάλες κρίσεις, όπως και η τελευταία της πανδημίας που ακόμα βιώνουμε, απαιτούν ισχυρές και ανθεκτικές ηγεσίες, με τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου αλλά και των βασικών διευθυντικών στελεχών να γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, δουλεύοντας υπό τεράστια πίεση και αβεβαιότητες που πρέπει να διαχειριστούν καθημερινά.
Στη νέα κανονικότητα, ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου καθίσταται εξίσου κρίσιμος, ειδικά για τους μεγάλες εισηγμένες εταιρείες οι οποίες πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική που εμπλέκει πολλούς περισσότερους stakeholders και που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία.
Μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια που παρουσιάζονται στα επενδυτικά roadshows μπορεί τελικά να μείνουν στις σελίδες μιας ωραίας παρουσίασης, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο, η εκτελεστική διοίκηση και οι εργαζόμενοι, καλλιεργώντας ένα κοινό όραμα δεν αισθανθούν μέρος του ίδιου συνόλου.
Για το πως λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά ένα Διοικητικό Συμβούλιο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Όμως υπάρχουν, από την εμπειρία μου, κάποιες ελάχιστες βασικές αρχές που δεν αλλάζουν στο χρόνο και είναι σημαντικές. Για παράδειγμα:
- Τα μέλη ενός διοικητικού συμβουλίου πρέπει να κατανοούν το θεσμικό τους ρόλο ως συλλογικό όργανο, με κατανόηση του διαχωρισμού των ρόλων μεταξύ εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών.
- Πρέπει να αφιερώνουν επαρκή χρόνο για να προετοιμάζονται και να ενημερώνονται μέσα από μια καλά δομημένη ατζέντα θεμάτων σε κάθε συνεδρίαση.
- Για τα μη εκτελεστικά μέλη, είναι σημαντική η ανεξαρτησία, χωρίς κινδύνους σύγκρουσης συμφερόντων που να μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
- Στις μέρες μας, με τις χιλιάδες προκλήσεις, είναι ζητούμενο και το εύρος των γνώσεων συνδυαστικά μέσα σε ένα διοικητικό συμβούλιο, κατανοώντας τη μεγάλη εικόνα αλλά και θέτοντας τα σωστά ερωτήματα προς την εκτελεστική διοίκηση για θέματα που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον της εταιρείας και την υλοποίηση της στρατηγικής της.
- Η σχέση μεταξύ Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πάντα κρίσιμη και αρκετές φορές καθορίζει το βαθμό εμπιστοσύνης, σεβασμού και πνεύματος συνεργασίας που αναπτύσσεται σε ένα διοικητικό συμβούλιο που λειτουργεί και αποφασίζει ως συλλογικό όργανο.
Πιστεύω ότι στις μέρες μας, η κουλτούρα μιας εταιρείας, που πάντα ξεκινάει από ψηλά, είναι αυτό που θα κρίνει στην πράξη ακόμη και την πιο εμπνευσμένη στρατηγική. Μπορεί επίσης να αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγές και τη δημιουργία ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, όπως και την αμεσότερη εμπλοκή και σύνδεση με την εταιρεία όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ως εκ τούτου, οι σωστές συμπεριφορές, που προάγουν τις αξίες της εταιρείας πρέπει να αναγνωρίζονται και να προάγονται ενώ πρέπει να είναι και ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια στις νέες προσλήψεις σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας.
Άλλωστε, για αυτό και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι μπροστά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ο καινούριος κώδικας δίνει έμφαση στο πώς να διοικητικά συμβούλια πρέπει να προσεγγίσουνκαι το θέμα της κουλτούρας, να το κατανοήσουν, να το ‘’μετρήσουν’’, να το αξιολογήσουν και εν τέλει να το εντάξουν στις βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής τους για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.