Το Υπερταμείο χρηματοδότης επενδύσεων σε 5G τεχνολογίες

Η θυγατρική εταιρεία Φαιστός θα «προικοδοτηθεί» με το 25% των εσόδων από την πώληση του φάσματος και θα λειτουργήσει ως επιχερηματικό κεφάλαιο που θα υποστηρίζει νέες επενδύσεις σε εφαρμογές
 
“Οι εκκρεμείς συντάξεις«κλειδί» εξόδου από την εποπτεία ”

Επιταχύνει τον βηματισμό της η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ή αλλιώς Υπερταμείο, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τη χρηματοδότηση τεχνολογιών αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπερταμείο μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία Φαιστός θα «προικοδοτηθεί» με το 25% των εσόδων από τη διάθεση του φάσματος για το προηγμένο σύστημα κινητής τηλεφωνίας 5G. Mε τα έσοδα αυτά αλλά και με τα διαθέσιμα του Υπερταμείου η Φαιστός θα λειτουργήσει ως επιχειρηματικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις για εφαρμογές 5G.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει άνω των 350 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση των νέων αδειών κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, μέσω διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν και οι τρεις παίκτες της κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind.

Αλλαγές και ευκαιρίες

Το νέο δίκτυο επικοινωνίας 5G εκτιμάται πως θα εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα αλλαγών, τόσο με τη δημιουργία ευκαιριών, αλλά και την πιθανή ανατροπή παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Οι σημαντικές ταχύτητες και η ελαχιστοποιημένη καθυστέρηση μετάδοσης που φέρνει η τεχνολογία 5G δημιουργούν σημαντικές καινοτομίες για την ανάπτυξη εφαρμογών και λύσεων υπερταχείας ανταλλαγής δεδομένων, τηλεελέγχου και διαδραστικότητας, σε σημαντικούς τομείς όπως η Υγεία, η βιομηχανία, η εργασία, οι μεταφορές, η διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και η καθημερινή ζωή.

Προτεραιότητα

Οι τεχνολογίες 5G θα προσθέσουν σημαντικές δυνατότητες στα δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με τρόπους που θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρων τομέων, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι προμήθειες αγαθών.

Ετσι, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου 5G επενδυτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα υπό τη δομή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, που θα εξετάζει, θα προωθεί και θα αναδεικνύει λύσεις από νεοφυείς και λοιπές εταιρείες του κλάδου, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της διοίκησης του Υπερταμείου.

«Η τεχνολογία 5G εκτός από τα προφανή οφέλη, όπως η αυξημένη ταχύτητα των συναλλαγών, η ασφάλεια κ.λπ., προσφέρει και μια ακόμα ευκαιρία» επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου κυρία Ράνια Αικατερινάρη και προσθέτει: «Απαιτεί τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργασίας μεταξύ του κράτους, του ερευνητικού και ακαδημαϊκού τομέα, της τεχνολογικής βιομηχανίας, των τοπικών αρχών, νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, ενώ επιπλέον μπορεί να προσελκύσει και επενδυτικά κεφάλαια».

Συμμετοχές

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας συστάθηκε με πρωτοβουλία των δανειστών (τρίτο μνημόνιο) στις αρχές του 2017 με σκοπό να συγκεντρώσει κάτω από μία ενιαία δομή συμμετοχές σε μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Στόχος του είναι η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου αλλά και να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δημόσιων επιχειρήσεων και του κράτους.

Μείωση του χρέους

Το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ με όλες τις συμμετοχές του, την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και εμβληματικές ΔΕΚΟ με πλειοψηφικά ποσοστά, όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ, ενώ κατέχει και μειοψηφικά ποσοστά στη ΔΕΗ και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ κατευθύνονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ από τα μερίσματα των θυγατρικών κατευθύνονται σε ένα μέρος τους για τον ίδιο σκοπό και τα υπόλοιπα χρηματοδοτούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και τις επενδύσεις των θυγατρικών της.
to-vima
ΠΗΓΗ:.tovima.gr